Dag 127 - Dagen D

Dagen med stort D, dagen jag ibland aldrig trodde skulle komma, dagen jag längtat efter så oändligt mycket - idag lyfter planet hem och imorgon står jag åter på svensk mark. SVENSK mark, känns helt otroligt! 
 
Igår hade vi julmiddag här på skolan med alla lärarna. Det serverades svenskt julbord och det var så fint dukat med tre långbord i matsalen. Under middagen visades en film från terminen som gått som Sanna och Klara hade klippt ihop, skrattade så att jag grät åt vissa scener.. Vi är ett bra härligt gäng trots allt! Sanna och Calle sjöng också två låtar, Astrid och Erika hade skrivit en sång och Johnny and the bananas (eller vad de nu kallar sig) körde en favorit i repris och spelade Seven Nation Army en gång till.
På kvällen var det utgång, sista utgången och därför hade vi blivit lovade att få vara ute till halv två och alla var så härligt taggade. Blev dock värsta floppen för Gallileo som är en av de bättre klubbarna här hade jazzkväll så där var inte så kul att stanna, istället åkte vi vidare till Casablanca men det visade sig att de hade stängt på torsdagar, efter det skulle vi åka Tree House som också är ganska bra men då hade så många tappat suget att vi körde hem om skolan och körde en sista kväll på skolan istället för de som ville. Smått tragiskt att det blev såhär sista utekvällen men det var inte så mycket att göra åt det - vi får ta igen det nästa termin istället! Hade en så pass bra dag och kväll innan dess så d
 
Har inte insett förrän denna veckan hur mycket jag faktiskt kommer sakna allt detta, (trots att jag bara ska vara hemma i tre veckor) Så många gånger som jag önskat att tiden skulle gå fortare och så sitter jag helt plötsligt här och undrar var tiden har tagit vägen? Som jag skrev i onsdags, stämningen har aldrig varit bättre än den är nu och jag hoppas verkligen att det kan bli samma sak nästa termin - trots att fina Malin och Johanna lämnar ssn för att stanna i Sverige efter jul och det istället kommer in fem nya efter lovet. 
 
Idag har jag inte så mycket planerat, ska flätas av Lynette vid lunch (sorry mamma, vet att du inte tycker att jag ska göra det) och sen blir det nog att sola och bada en sista gång innan bussen rullar mot flygplatsen klockan sju ikväll. 
 
Några bilder i repris från de senaste fyra månaderna:
 
 

Dag 125 - Jullov och sånt

Har visserligen inte julavslutning förrän imorgon men jag firar jullov redan idag för nu är sista provet skrivet och sista inlämningen inlämnad! Känns som om jag plötsligt blivit 1000 kg lättare - äntligen kan jag slappna av. Gjorde till och med en liten glädjedans i klassrummet idag när jag klickat på "SKICKA" och min east african wildlife-uppsats om växters anpassning på savannen var inlämnad och ur världen. Känns helt fantastiskt, helt plöstligt har jag inga måsten eller prov att stressa inför, jag har klarat av halva tvåan, halva gymnasietiden och jag har gjort det bättre än jag någonsin vågat hoppas på! 
Efter skolan var det dags för årets sista friskispass med bästa Tina. Jag var om möjligt ännu mer taggad än vanligt och körde järnet i 55 minuter - släppte allt och bara njöt av livet. Är så glad över att få uppleva allt detta, även om det har varit väldigt jobbigt vissa stunder denna terminen vet jag att det gjort oss alla starkare till slut. Stämningen här har aldrig varit bättre än vad den är nu och jag hoppas att det fortsätter såhär hela nästa termin.
 
Idag hade förskolan upp till och med högstadiet julavslutning så på eftermiddagen har det varit dans runt julgranen, julmusik ochd et avr så fint dukat vid poolen och i matsalen. Efter kvällsmaten gick vi lucia en gång till, för barnens föräldrar denna gången. Njöt i fulla drag men hade väldigt svårt att hålla mig för skratt ibland, det blåste något så allas ljus blåstes ut heela tiden, småbarnen örlade omkring, några barn doppade sina ljus i poolen och när vi skulle gå ut tog det plötsligt stopp eftersom lilla Aurora som var näst på tur helt obekymrat satt kvar på marken i sin egna lilla bubbla, till synes helt ovetande om att alla andra som var före henne tågat iväg. Lite kaosartar med andra ord men roligt hade vi!
 
Fick mejl från min kära faster idag och hon skrev att "nu ses vi snart. Lycklig resa och välkommen hem!" och detsamma skrev min syster igår kväll. Kan inte definiera känslan, det känns så overkligt - i övermorgon vid den här tiden lyfter mitt plan hem! Ska bli så obeskrivligt roligt och skönt att få komma hem och andas ut, för att sedan återvända hit med nya energi. Längtar så att jag tror att jag spricker, tänk att på lördag sitter jag hemma hos mormor och morfar och bakar pepparkakor och på kvällen somnar jag i min alldeles egna säng, med hela familjen samlad under samma tak. 
 
 
 
 

Dag 122 - Giraffcentret

Idag har vi varit på giraffcentret! Var ganska mycket folk till en början men sen lugnade det ner sig tack och lov. Vi stod och pussade och klappade girafferna uppe från en balkong, riktigt häftigt! De är så himla fina och mjuka och deras tungor är så gaaalet långa! 
 
 
 

Dag 120 - Bra fredagskväll

Idag efter skolan stod det, trots att det är fredag, effektivt plugg på schemat fram tills klockan fem. Fick visserligen inte så mycket gjort, men det är ju tanken som räknas, eller hur? Klockan fem knackade Felicia på min dörr och sen gick vi tillsammans med Jenny och Sofie till Junction för att kolla efter lite julklappar och sen äta middag på Art. Åt gudomligt god pizza och snackade om allt mellan himmel och jord. Efteråt gick vi till Planet Yoghurt och åt efterrätt, en rejäl sådan eftersom de hade 50% för att fira Jamhuri day. Vi åt alla två portioner var, och oj vad gott det var! Det fanns dessutom hallon idag som tillbehör och de smakade verkligen som svenska vildhallon, sådär små och söööta, så min andra portion bestod nästan endast av hallon och killen i kassan bara skrattade åt mig haha. 
Helt klart en riktigt bra fredagskväll som avlsutades med filmmys i zebrarummet och sen julkalendern nerstoppad i sängen.
Idag är det förresten bara en ynka vecka kvar tills jag flyger hem, vet att jag tjatar om detta men det ska ju bli så kuuul! 
 
Bilderna från kvällen har jag lånat från Jenny!
 
 

Dag 118 - Lucia på ambassaden

Så var det dags, det vi tränat och tränat inför sedan i november - två dagar för tidigt, utomhus, framför en pool i Kenya, men vad gör det - luciakänslan var på topp på svenska ambassaden i Nairobi! 
Det bar av direkt efter skolan, efter att alla sminkat sig, lockat håret och bytt om på rekordtid. I bussen var stämningen förväntansfull, några trallade på julsånger och andra satt tysta och som jag, njöt av att det snart, snart var dags att hoppa i lucialinnena, ställa upp, tända ljusen och sjunga. Väl framme ställde vi upp, fixade allting tekninskt med mikrofoner och högtalare, övade in- och uttågandet och sjöng igenom alla låtar en sista gång. Sen fick vi mingla lite i trädgården som var så fint pyntad i alla hörn med ljusslingor i varje träd och buske och röda och alla räcken, bord etc. inklädda gröna och röda tyger och det bästa av allt, serveringsbord fyllda med lussebullar, pepparkakor, knäck och glögg... det var som att stiga in i himmelriket!
När det började nörkna vid sex-halv sju drog vi oss tillbaka för att byta om, ställa upp och tända ljusen. Den där stämningen kom krypande, när vi stod uppradade, förväntansfulla och skickade lågan från ljus till ljus tills alla var tända. Ambassadören höll tal och välkomnade de ca 500 svenskar som kommit för att mingla och uppleva lite svensk julstämning här i värmen och bland palmerna här i Kenya, han avslutade med att tala om Luciatraditionens rötter och dess förenande egenskaper:
 
I Sverige firas Lucia överallt den 13 december: på dagis, i skolor, på sjukhus, på äldreboenden, i svenska riksdagen och på arbetsplatser av alla slag. För ett kort ögonblick står världen stilla och luften är fylld med Lucia sånger.
 
Sen var det dags för oss, plötsligt var det på allvar och alla stod stilla, tysta och koncentrerade på Martina, den där totala tystnaden uppstod innan pianot började spela och vi började sakta tåga in sjungandes Sankta Lucia.

Detta var helt klart ett luciatg som skiljer sig totalt från alla andra jag upplevt; istället för att skrida uppför en altargång plaskade vi fram (i vita strumpor) över en gräsmatta som pga regnperioden snarare bör beskrivas som en röd lervälling och istället för att stå framför ett altar stod vi framför en pool - men vad gör det? Det var lucia och i 25 minuter stod världen stilla och luften var fylld med luciasånger.
Är så glad för att jag fått uppleva detta, även om jag saknar allt det där andra som här till denna tiden; mörket, förberedelserna, tända ljus och kanske till och med snö om man har tur, men allt det kommer igen men mitt år i Kenya är här och nu och jag är så glad för att få vara just här, just nu.
 
Nästa onsdag är det dags igen, på julavslutningen ska vi åter klä oss i vita lucialinnen, röda band och glitter, tåga in och sjunga Sankta Lucia. Kommer vara så lycklig när denna stunden är inne, för då har jag gjort klart alla prov och inlämningar för denna terminen - då har jag klarat av halva tvåan! - och då är det bara tre dagar kvar tills jag får krama om min familj och baka perpparkakor hemma hos mormor och morfar. ♥ ♥ ♥ ♥
 
 

Dag 115 - Lucia vid poolen och snö i Skåne

Hallåhallå allihopa! Kul att ni fortfarande hänger emd fast jag inte hunnit skriva så mycket den senaste veckan. Eller ja, har inte haft så mycket intressant att skriva om..
Skolan har rullat på saom vanligt, det märks att vi är inne på slutspurten - massa prov och inlämningar just nu. Bara i veckan som gått har jag gjort ett kemi1-prov, ett kemi2-prov och framfört ett tal på svenskan på temat mitt livs resa. Har gått riktigt bra så kan inte vara annat än nöjd! Nu har jag "bara" ett fysikprov, ett biologi1-prov, ett biologi2-prov och en inlämning i EA Wildlife kvar innan jag kan checka ut, ta jullov och åka HEM. Känslan när allting är över kommer vara oslagbar, tänk att ha fixat halva tvåan - halva gymnasietiden! Längtar...
Nästa vecka händer det diverse roligheter, det är ju lucia på fredagen men vårt luciatåg på svenska ambassaden går av stapeln redan på onsdagen - ska bli så roligt! Lucia är ju helt klart roligaste konserten i körsammanhang på hela året!
 
Här är vi, årets luciatåg med skolans musiklärare, Ulla-Maija!
 
På torsdag är det Kenyas självständighetsdag och i år firar de 50 år. Vi kommer som alla kenyanska skolor också vara lediga den dagen, och på kvällen verkar det vara planerat en afrikansk kväll med dans etc. - kommer nog också bli jätteroligt!
 
Igår snöade det massor hemma och jag fick massa bilder från min kära mamma. Åh, vad jag längtar hem till detta vackra vinterland och till min familj! Idag är det bara 12 dagar kvar tills jag åker, kan inte fatta att det är sant... 12 ynka dagar, det är så lite att det knappt är lönt att längta längre - snart är jag ju hemma!! 
 
 
Mitt älskade rum.. tänk att få somna i min sköna, stora säng i ljuset från min fina adventsstjärna...
 
För att inte tala om hur mycket jag saknar det här.....
 
 
Nu blir det snart filmtime i zebrarummet, A Christmas Carol står på tablån - och därefter julkalendern såklart! Glad andra advent förresten!

Dag 108 - Pepparkaksbak

''
Bilder lånade från Felicia och Sanna.
 
Och så till sist två bilder från julpyntet här på internatet, nu har vi faktiskt adventsstakar i nästan alla fönster och stjärnor och ljusslingor lite överallt. (bilder lånade från Sanna) Till och med klassrummen är julpyntade! Pär har till och med byggt en adventsljusstake i kemisalen med labbmaterial.... Han är väligt nöjd med den kan jag lova!
 
 
 
 
 
 
 
RSS 2.0