Dag 189 - torsdag, fältstudievecka

Torsdagen inleddes med en tidig morgon-gamedrive. Även idag hade vi turen att se väldigt mycket djur, inga kattdjur idag men totalt 6 stycken noshörningar (2 black rhinos, 4 southern white rhinos). Dessutom såg vi flera Grevy´s Zebra som är en sorts zebra, även dessa är utrotningshotade och det finns inte många kvar i världen.  
 
Bufflar, omöjliga att inte få se
 
Southern white rhinos
 
En Grevy´s zebra,de har smalare ränder och vit mage samt är större än common zebras.
 
Common zebra
 

Efter middagen (="lunchen") var vi på ytterligare en föreläsning om hur själva övervakningen av djuren fungerar. De använder sig framför allt av GPS-spårning, då söver de djuren och sätter på ett halsband med en GPS-dosa som de sedan kan spåra elektroniskt. De har även kameror som fotar allt som rör sig vid korridorerna och övergångar. På så sätt kan de enkelt följa och kartlägga olika djurs vanor och röreslemönster genom parken, detta underlättar även för boskapsdriften. 

På kvällen efter kvällsmaten åkte vi ut på en nightdrive. Vi hade med oss en ranger i varje bil som visade vägen. Själva satt vi med ficklampor och spanade efter djuren. Vi hade lite otur för precis innan vi gav oss ut regnade det väldigt mycket och då är djuren lite tillbakadragna. Trots det fick vi ändå se en flodhäst, impalor, thomson´s gaseller, waterbucks, grant´s gaseller, zebror, oryxantiloper och elandantiloper. Det bästa av allt var utan tvekan att VI FICK SE AFRIKANSKA VILDHUNDAR! Dessa är kraftigt utrotningshotade och chansen att få se dem är väldigt, väldigt liten och ändå lyckades vi få se en hel flock. De hade precis fällt ett byte som de höll på att äta av i det höga gräset, i närheten fanns en flock elandantiloper som oroligt sprang runt som yra höns vilket också var ganska häftigt att se. 
En annan grupp fick även se lejon, lite tråkigt att min grupp inte fick se något kattdjur alls på kvällen - spanade framför allt efter leoparden för att kunna checka av alla i the big five men så blev det tyvärr inte. Är ändå väldigt glad och nöjd över att ha fått se afrikanska vildhundar! 
Att åka på nattsafari var om möjligt ännu roligare än vanlig safari, det är kolsvart överallt och när man sveper med ficklampan kan det finnas ett djur var som helst. Mina ögon värkte av anstränging efteråt för man sitter verkligen på helspänn hela tiden och stirrar ut i mörkret. Hoppas på att få åka på fler sådana här safaris!
 
Bilder lånade av Sofie.


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0