Dag 187 - tisdag del 1, fältstudievecka

Tisdagen spenderades på en skola i byn, Iruru Primary School. Vi skulle hjälpa dem att bygga nya hyllor i klassrummen och i köket som de kunde ställa böcker respektive grytor osv på. Vi möttes av head teachern som hälsade oss välkomna och berättade lite om skolan, från fönster och dörrar kunde man se mycket nyfikna elever som kikade ut.
Vi delades in i tre arbetslag, jag och några till tilldelades uppgiften att bygga kökshyllorna som skulle vara fastsittande i väggen. Joyce, vår "guide" sa till oss att "Hyllorna ska vara fästa i väggen så ni kommer arbeta inne i själva köket, det kommer inte se ut som ett kök för er - men det är ett kök.
Hela förmiddagen sågade, hamrade och spikade vi på hyllorna inne i köket, det var ganska svårt för vi hade inga ordentliga verktyg eller ordentligt virke, spikarna var ungefär en halv centimeter i diameter och saknade spets - försök slå i en sådan... Att sedan försöka bygga en rak hylla på en vägg som var allt annat än rak med hörnstolpar som skulle stå på ett stampat jordgolv var rätt klurigt det med, men det var roligt - jag gillar att jobba och hitta egna lösningar och som liten donade jag ofta i snickarboden hemma och byggde allt från hinderstöd till lådor och hus till katterna och i skolan har jag haft träslöjd i alla åren. Dessutom kändes det bra att göra nytta och att hjälpa till, att något så enkelt som en hylla kan göra så många människor glada! 
 
Skolan kunde trots sin enkelhet betraktas som rik. Vissa skolor här i Afrika har endast lokaler och elever, men ingenting annat - alltså inga böcker, inga bänkar, inga stolar, inga lärare - och ändå går barn många kilometer, ibland mil, för att ta sig dit. Iruru Primary School hade det mesta av ovanstående, lokalerna var utrustade med det som behövdes och barnen hade böcker, en ny blyertspenna fick de ungefär var tredje månad. De hade 8 klasser om jag förstod det hela rätt och ett par lärare hjälptes åt med alla klasserna. För tillfället var en av lärarna på mammaledighet i två månader, men de försökte lösa det på bästa sätt i alla fall. 
 
Vi byggde en hylla med två hyllplan, ett brett för grytor och en smal för muggarna som barnen fick sin mat i. Stolparna lät vi vara kvar avsiktligt för att man lättare ska kunna lägga till en hylla vid ett senare tillfälle om det skulle behövas.
 
Hela laget framför mästerverket - ironiskt nog syns dock inte hyllan haha!
 
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0